Doelgroep omschrijving
Inleiding
De leeftijdsgroep van ons project zit tussen de 11 en 12 jaar. Wij richten ons project dus ook op groep 8. De kinderen van groep 8 zijn heel veel bezig met elkaar. Dat zie je vaak ook omdat ze op elke uitspraak letten wat een ander kind zegt.
Lichamelijke ontwikkeling
In groep 8 zie je een duidelijk verschil van groei tussen jongens en meisjes. Jongens beginnen steeds later met groeien dan meisjes. Daarom zie je ook heel vaak dat in groep 8 de meisjes groter zijn dan de jongens. Meisjes groeien dus sneller uit tot een vrouw dan jongens tot een man. Zodra je ziet bij de kinderen dat zij in een groeispurt zitten, is dat een signaal voor de puberteit.
Een grote invloed op de lichamelijke ontwikkeling van een kind is de voeding. Een goede voeding bij een kind zorgt voor groei, een sterk gebit en sterke botten. Er is een verband tussen gezonde voeding en energie hebben en over zelfvertrouwen hebben. Dit is dus ook een effect op sociaal en emotioneel gebied. Kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben, maken dus eerder ongezonde keuzes qua eten. Er is ook nog een ander probleem wat met voeding te maken heeft en dat is obesitas. Bij obesitas is er sprake van extreme overgewicht. En dat is schadelijk voor de gezondheid.
Motorische ontwikkeling
Kinderen van ongeveer 12 jaar zijn vaak net zo handvaardig als een volwassen mens. Dat betekent dat zij met sommige dingen motorisch zijn uitgegroeid. Er is nauwelijks verschil met netheid als het gaat om schrijven, knippen en tekenen.
Net als kleuters zijn ook schoolkinderen (waaronder kinderen uit groep 8 ) erg beweeglijk. Op stage zien wij namelijk heel vaak dat kinderen niet lang stil kunnen zitten. Alleen na een pauze zie je vaak dat een kind voor een tijdje stil zit. Lichamelijk actief zijn gaat verder dan school. Kinderen zitten vaak op een voetbalclub, een hockeyclub of een basketbalclub. de kinderen vinden het leuk om lekker hun energie kwijt te raken maar het geeft ze ook een fijn gevoel als zij een voetbalwedstrijd winnen en op school kunnen vertellen dat zij super goed hebben gespeeld. Kinderen zijn ook vaker geaccepteerd als zij fysiek goed presteren.
Cognitieve ontwikkeling
In vergelijking tot groep 3 kunnen kinderen een boek in een dag uitlezen, terwijl een kind uit groep 3 net begint met lezen. Ze kunnen goed schrijven en zijn ook over het algemeen rekenvaardig. Ze krijgen niet alleen meer lezen, taal, spelling, en rekenen, maar zij krijgen ook kleine projectjes zoals een werkstuk of boekverslag. Vanaf groep 7 en dus ook in groep 8 is realiteitsdenken flink aanwezig. Fantasie denken is in groep 8 over het algemeen niet meer zo heel erg aanwezig.
Ook is bij een kind uit groep 8 het logisch denken aanwezig. Verbanden kan hij/zij makkelijk leggen en hij/zij kan ook gevolgen zien van oorzaken.
Sociale ontwikkeling
Sociale ontwikkeling is heel belangrijk bij een kind uit groep 8. Er zijn 3 hele belangrijke milieus en dat zijn school, thuis en vrienden en vriendinnen. Ze richten zich steeds meer op leeftijdsgenoten en minder op hun familie. Ze willen allemaal zo veel mogelijk vrienden hebben en sociaal geaccepteerd zijn. Ze willen dus allemaal er bij horen, wat logisch is want niemand wilt alleen zijn. Er zijn in een klas een aantal kinderen die het meest populair zijn. Er zijn ook vaak kinderen die op hen willen lijken.
Pesten is ook een heel belangrijk onderdeel voor kinderen. Niemand wilt gepest worden maar vaak gebeurt het alsnog. Je ziet het heel vaak dat een kind oude kleren aan heeft omdat zijn of haar ouders niet zo veel geld hebben. Dit is voor andere kinderen vaak een reden om te beginnen met pesten. Het slachtoffer kan zich vaak niet verdedigen omdat er vaak meerdere aan het pesten zijn. Dit kind voelt zich heel onveilig en durft daardoor niet voor zichzelf op te komen. Pesten komt vaak door onzekerheid. De kinderen die pesten doen dat vaak om erbij te horen en zijn bang dat zij uit de groep vallen. Vaak zijn de kinderen die gepest worden in groep 8 ook heel bang om naar de middelbare school te gaan.
Emotionele ontwikkeling
Bij jonge kinderen bestaan gevoelens bij anderen die niet zichtbaar zijn niet. Als een kind lacht is het blij en als het huilt is het verdrietig. In groep 8 is dit totaal niet het geval, want zij kunnen zien of iemand verdrietig is ook al lacht diegene. Daarin zijn zij best ver ontwikkeld en zij herkennen vaak ook of iemand sarcastisch is.
Er is ook al heel veel inlevingsvermogen bij een kind uit groep 8. Hij of zij kan zich inleven in een persoon die niet lekker in zijn vel zit. Zij kunnen hun eigen gedrag afstemmen op dat van anderen.
Een schoolkind is best vaak terughoudend van zijn gevoelens. Het kind uit zich pas als het hem te veel wordt. Ook al toont het kind geen emoties, kan je als je het kind redelijk goed kent wel vaak zien of er iets aan de hand is.
Seksuele ontwikkeling
vanaf hun elfde jaar beginnen schoolkinderen vaak weer met spelen met elkaar. Daarvoor was het raar om met het ander geslacht te spelen. Jongens wilden volgens de meisjes alleen maar de baas spelen en jongens vonden de meisjes tuttebellen. Er komt ook verliefdheid bij kijken waar de kinderen vaak bang zijn om mee gepest te worden. Er komen nu ook spelletjes met een lichte ondertoon wat te maken heeft met seksualiteit. Ze doen kus spelletjes en vinden het allemaal heel spannend.

Maak jouw eigen website met JouwWeb